Mennyire biztonságos vagy privát a Gmail új bizalmas módja?

Google elindította a Gmail webes felületének átalakítását múlt hónap. A frissítés középpontjában az volt, hogy a felületet összhangba hozzák más Google-termékekkel.

Míg a frissítés lényege kozmetikai jellegű volt, a Google bevezette számos új funkciót például a mellékletekhez való közvetlen hozzáférés vagy az e-mailek új bizalmas módja.



A bizalmas mód csak üzleti jellegű funkciónak tűnik, de a otthoni és üzleti felhasználók számára egyaránt elérhető a Gmailben. De mi az?

A Gmail bizalmas módja a hozzáféréssel korlátozza az e-mailekkel küldött e-maileket. Az érzékeny információk védelme érdekében lehetővé teszi időkorlátok és jelszavak beállítását. Az üzemmód bizonyos műveleteket, a továbbítást, másolást és beillesztést, az e-mail letöltését és a nyomtatást automatikusan blokkolja.

Bizalmas mód használata a Gmailben

gmail confidential mode

Egyszerű bizonyos e-maileket bizalmasan kezelni a Gmailben. Csak annyit kell tennie, hogy új e-mailt ír vagy válaszol egy, és kattintson az új „bizalmas mód” ikonra a szerkesztési felület küldése gombjának sorában.



Az ikonra kattintva megnyílik a bizalmas módú konfigurációs fedvény, amely két lehetőséget kínál:

  1. Állítsa be az e-mail lejárati dátumát. Elérhető opciók: 1 nap, 1 hét, 1 hónap, 3 hónap és 5 év. A lejárat dátuma a kiválasztási menü mellett jelenik meg, hogy azonnal értesüljön az e-mail lejáratáról.
  2. Engedélyezze az SMS-kódot. A címzetteknek ehhez mobiltelefonra van szükségük, és a Google elküldi a címzetteknek egy jelszót tartalmazó szöveges üzenetet, amelyre szükségük van az e-mail feloldásához.

A Gmail kiemeli a bizalmas módot azáltal, hogy egy „tartalom lejár” üzenetet ad hozzá az e-mailhez. Szerkesztheti a követelményt, vagy kattintson az x-ikonra, hogy újra eltávolítsa, mielőtt megnyomja a küldés gombot.

gmail passcode email expiration

Mi történik, ha eltalálja a küldést? Ha a jelszót választotta, akkor a rendszer felkéri a címzett telefonszámát. Ez kötelező és az egyetlen olyan lehetőség, amely akkor van, ha nem akarja beírni a telefonszámot, vagy nincs ilyen, az, hogy visszatér a komponálási ablakba, és eltávolítja a kódot.



Mi történik, ha rossz telefonszámot ír be? Eleinte semmi, a Google ebben a szakaszban semmilyen számot nem fogad el.

Az üzemmód nem támogatja a fájlmellékleteket, és figyelmeztetést kap, ha a bizalmas módot választotta, és mellékletet csatolt az e-mailhez. Választhatja a bizalmas mód letiltását vagy a fájl mellékletének eltávolítását.

A kapott e-mail nem tartalmazza az üzenetet. A Google a kiválasztott témát használja, és megmutatja az e-mail feladóját, de a tartalom megjelenítésének helyett arról tájékoztat, hogy bizalmas e-mailt kapott, amelyet csak közvetlenül a Gmailben nyithat meg.

Más szavakkal: a Google e-mailben értesítést küld arról, hogy bizalmas e-mailt küldött neked, és hogy a linkre kattintva megnyithatja azt.

Ha nem Google-felhasználó, akkor a rendszer felszólít arra, hogy jelentkezzen be egy Google-fiókba a folytatáshoz és az e-mail megtekintéséhez.

Jelenleg bármilyen Google-fiókba bejelentkezhet (ha a címzett e-mail címe nem Google-fiók). Ha a hozzáférési kód engedélyezve volt a beállítás során, akkor értesítést kap arról, hogy egyszeri jelszót kell küldeni arra a telefonszámra, amelyet a feladó a telepítés során megadott.

Csak a „Jelszó küldése” lehetőséget választhatja, és csak a telefonszám utolsó két számjegyét láthatja. Nincs lehetőség a telefonszám megváltoztatására; ha helytelen, akkor nem tudja megnyitni az e-mailt, és az végül olvasatlanul lejár.

Mennyire biztonságos és privát az egész?

Rövid válasz: attól függ. A Gmail bizalmas módja védi az e-mailt azáltal, hogy nem küldi el közvetlenül a címzettnek. Ugyanezt az eredményt - hogy az e-mailt nem lehet elolvasni az átvitel során - biztonságos e-mail szolgáltatókkal vagy titkosítási technológiával, például PGP-vel lehet elérni.

A tényleges megvalósítás blokkolja az üzenetek letöltésének, másolásának vagy megosztásának egyes lehetőségeit, ám az összeset nem védi. Még mindig létrehozhat képernyőképeket az e-mailről, így kinyomtathatja, leírhatja, vagy fényképeket készíthet a számítógép képernyőjén bármilyen kamera segítségével.

Van egy másik kérdés, amelyet meg kell oldani. A címzettek e-mailt kapnak egy hivatkozással, amelyben felkérik őket, hogy kattintsanak a linkre, és még akkor is jelentkezzenek be egy Google-fiókba, ha még nem akarják megtekinteni. Ha ez nem úgy hangzik, mint az adathalász, nem tudom, mit csinál.

Lehet, hogy a címzettek nem akarják kattintani a linkekre. Ironikus módon, az adathalászatot támadási vektorként használó támadók kihasználhatják az új funkciókat a felhasználói hitelesítő adatok ellopására.

Záró szavak

A Gmail bizalmas mód funkciója nem megfelelő, ha bizalmas üzeneteket kell küldenie másoknak. Az e-mail nem megfelelő formátum a bizalmas üzenetekhez, kivéve, ha PGP-t vagy más biztonságos kommunikációs formát használ.

Most Ön: Hogyan veszi igénybe a Gmail bizalmas módját?