Mi a Wi-Fi Sense, és használnia kell?

Nagyon frusztráló lehet, ha a barátok, a családtagok vagy a kollégák az Ön helyén akarják elérni az internetet.

Míg egyes útválasztók támogatják a vendégfiókokat, amelyek némileg javítják a biztonságot, a jelszó megosztása másokkal a szokásos és általában nem jó ötlet.

Míg ön is beírhatja azt a készüléket, amelyet a barátja használ, vannak olyan programok, amelyek felfedik a jelszót, miután a kapcsolat létrejött.

A Microsoft Wi-Fi Sense szolgáltatásként elérhető formájában a Windows 10 és a Windows Phone 8.1 alkalmazás célja a folyamat kényelmessé tétele. Ez lehetővé teszi a bejelentkezési adatok megosztását a háttérben lévő barátokkal, így az eszközök automatikusan bejelentkeznek a WiFi-be, amikor meglátogatják a hálózati hozzáférést megosztott helyszíneken.

A Wi-Fi Sense alapértelmezés szerint engedélyezve van a Windows 10 rendszerben, de nemcsak automatikusan osztja meg hitelesítő adatait barátaival.

Amikor csatlakoztat egy új vezeték nélküli hálózathoz az eszköz segítségével, akkor megjelenik a „hálózat megosztása a névjegyekkel” opció a megnyíló felszólításban.

A névjegyek ebben az értelemben az Outlook, a Skype vagy a Facebook névjegyek és a barátok jelentik az opciókat az információk megosztására egy, kettővel vagy mindhárom támogatott szolgáltatással.

A Wi-Fi Sense nem kínál lehetőséget arra, hogy névjegyeket válasszon egy listáról, hogy lehetővé tegyék számukra a szolgáltatás használatát. Ha úgy dönt, hogy a megosztási funkciót használja, akkor az összes névjegy felhasználhatja azt.

Ez nagy ügy, tekintve, hogy egyeseknek nem akarsz hozzáférést biztosítani az internethez. Ha például az Outlook lehetőséget választja, akkor meg fogja osztani az összes névjegyekkel, beleértve az egyszeri vállalkozót, a főnököt és bárki mást, aki szerepel a névjegyzékében.

Miután megosztotta a hálózathoz való hozzáférést névjegyekkel, az adott csoport összes névjegye képes lesz csatlakozni a hálózathoz, ha hatótávolsága van. Például, ha úgy dönt, hogy megosztja a Facebook-barátaival, akkor bármelyik Facebook-barátja, aki a Windows Phone-on Wi-Fi Sense-t használ, képes lesz csatlakozni a megosztott hálózathoz, ha hatótávolsága van. Nem választhat ki egyedi kapcsolatokat

Noha a hozzáférés automatikusan az Internet-hozzáférésre korlátozódik - a Microsoft megjegyzi, hogy a névjegyek csak Internet-hozzáférést kapnak, és nem férnek hozzá „az otthoni hálózaton tárolt más számítógépekhez, eszközökhöz vagy fájlokhoz”, ez még mindig olyan, amit nem akar megtenni, figyelembe véve, hogy Ön felelősséget vállalhat mások tevékenységéért, ha az Ön internetkapcsolatát használják.

Hogyan osztják meg a Wi-Fi Sense információkat

Az információkat titkosított kapcsolaton keresztül osztják meg. Ha úgy dönt, hogy megosztja a hálózathoz való hozzáférést, akkor annak eléréséhez szükséges információkat titkosított formában tárolja a Microsoft szerverén.

A vezeték nélküli hálózat hatótávolságán belüli kapcsolattartók biztonságos kapcsolaton keresztül kapják meg az információkat, és automatikusan bejelentkeznek a hálózatba, feltéve, hogy a Wi-Fi Sense-t támogató eszközt használnak.

Azoknál a hálózatoknál, amelyekhez megosztja a hozzáférést, a jelszót titkosított kapcsolaton keresztül küldi el, és egy titkosított fájlban tárolják a Microsoft szerveren, majd biztonságos kapcsolat útján küldik el névjegyeik telefonjára, ha Wi-Fi Sense-t használnak, és a megosztott Wi-Fi-hálózat hatókörén belül van. Névjegye nem látja a jelszavát, és nem látja a sajátját.

A Microsoft megjegyzi, hogy a 802.1X rendszert használó vállalati hálózatok nem oszthatók meg.

A Wi-Fi Sense letiltása

wi-fi sense

A Windows 10 operációs rendszert futtató eszközön a Wi-Fi Sense kezeléséhez tegye a következőket:

  1. Érintse meg a Windows gombot, majd kattintson a Start menü Beállítások elemére. Ha a Beállítások nem jelennek meg, írja be a Beállítások menüpontot, és nyomja meg az Enter billentyűt.
  2. Keresse meg a Hálózat és Internet> Wi-Fi elemet.
  3. Az oldalon válassza a Wi-Fi beállítások kezelése lehetőséget.
  4. Ezután letilthatja a Wi-Fi Sense szolgáltatást, és az eszköz automatikusan csatlakozhat a névjegyek által megosztott hálózatokhoz.
  5. Letilthatja
  6. Ezen felül lehetőségeket talál a megosztott hálózatok kezelésére, hogy az engedélyt újra eltávolítsa.

Tipp : Letilthatja a Wi-Fi Sense használatát egy hálózaton, ha _output-t ad hozzá a hálózati névhez.

Ha Wi-Fi Sense-t használ?

A Wi-Fi Sense első látásra egy praktikus szolgáltatás. Amint megosztja a hálózathoz való hozzáférését barátaival, automatikusan be tudnak jelentkezni a hálózatba, ami kényelmesebbé teszi a folyamatot.

Lehet, hogy két alapvető problémája van a Wi-Fi Sense-vel. Először is, hogy nem kínál részletes megosztási vezérlőket, mivel az információkat csak az összes partnerével megoszthatja, vagy egyetlen sem. Noha ez működhet néhány felhasználó számára, a legtöbb nem akarja, hogy az internethez való hozzáférését minden névjegyének átadja.

A második kérdés az, hogy az adatokat a Microsoft szerverein tárolják. Titkosítva, a kiszolgálóra és a kiszolgálóra történő átvitel titkosítva is, de lehet, hogy nem szeretné, ha az információkat egy távoli kiszolgálón tárolná, amelynek nincs teljes ellenőrzése alatt.